Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink, yani sitemize başka sitelerden verilen destek linkleri elbetteki seonun tamamı değildir ancak olmazsa olmazıdır.  Eskiden bir sitenin backlinkleri ne kadar fazla ise arama sonuçlarında o kadar yukarı tırmanması mümkündü. Bu yüzden webmasterlar sürekli olarak çok sayıda link alarak, arama motorlarında 1.sayfaya hatta 1.sıraya çıkmak ve orada kalmak için çıkma gayretin içindeydiler. Aldıkları bu aşırı miktarda ve doğal olmayan nitelikteki linkler sayesinde haksız şekilde yükseliş sağlayan siteler, Google’ın algoritması gittikçe gelişen Penguen güncellemelerinin ana hedefi oldu.

Örneğin; açılalı henüz iki-üç ay olmuş bir sitenin toplam 1000 backlinki olması, Türkçe içerikli bir sitenin backlinklerinin %80inin diğer dillerdeki sitelerden alınmış olması, sitenin backlinklerinin %90’dan fazlasının ana sayfasına verilmiş olması, backlinklerin site adı/marka adı üzerinden çok anahtar kelimelerden alınmış olması, backlinklerin türlerine göre dağılımında anormallikler gibi durumlar doğal olmayan link profiline işaret edebilir. Arama motorları tarafından link profili bu şekilde olumsuz algılanan siteler ceza alabilir, filtreye girebilir. Bu yüzden backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? bilmekte/hatırlatmakta fayda var.

1.En iyi backlink sitenize doğal olarak verilen backlinklerdir. En güzel ve etkilisi de budur zaten. Bir blog yazarının, sitenizi faydalı bulup onun hakkında yazdığı ya da ondan bahsettiği yazıdan link vermesi buna en iyi örnektir. Faydalı bulduğu için sitenize referans olmuş, okuyucu kitlesine önermiştir. Bu bağlantı üzerinden sitenize kaliteli ziyaretçi akışı olması çok muhtemeldir. Bazı bloglar ücret karşılığı sitenizin tanıtım yazısını yayınlayabilmektedir. Hatta kendi site formatlarına uygun şekilde metinler hazırlayarak en doğal şekilde bunu okuyucularıyla paylaşıp sitenize hit ve backlink sağlayabilmektedirler.

2.Sitenize link veren sitenin ziyaretçisi olmalıdır. Terk edilmiş, artık içerik eklenmeyen ölü sayılabilecek durumdaki sitelerden alınan linkler neredeyse hiç fayda sağlamaz.

3.Sitenize link veren sitenin domain otoritesi (domain authority) ve linkin yayınlandığı sayfanın otoritesi (page authority) oldukça önemlidir. Siteniz hakkında bir tanıtım yazısı yayınlanıyorsa bu sayfa yeni oluşacağından link aldığınız sayfanın otoritesi muhtemelen 0 ya da 1 olacaktır. Sitenin mevcut ve güçlü bir sayfasından link almak bazen daha iyi olabilir. Bu maddede saydıklarımla ilgili olarak gerekli sorgulamaları şu adreslerden yapabilirsiniz:

Domain authority sorgulama için: http://moonsy.com/domain_authority/

Page authority sorgulama için: http://moonsy.com/page_authority/

4.Backlink alırken en çok dikkat edilmesi gerekenler noktalardan biri de bir anda çok fazla backlink almamaktır. Yavaş ve sürekli şekilde link sayısının artması en doğalı olacaktır. Bu aynı zamanda ceza alma riskini de büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

5.Bir diğer çok önemli husus da link aldığınız sitenin sizin sitenizle aynı sektörde, aynı konuda yani benzer içerikte olmasıdır. Aynı konuda değilse bile sitenizle en alakalı olabileceği sayfadan link almak daha mantıklı olacaktır.

6.Ücretli link alımında, özellikle link aldığınız sitenin google indeksi çok fazla ise kesinlikle tüm sayfalara linkinizi ekletmeyin. Örneğin linkiniz sadece ana sayfada gözüksün, ya da sadece konunuzla ilgili x sayfasında bulunsun. Bu sayede hem pazarlıkla daha ekonomik bir şekilde link alırsınız hem de binlerce sayfadan bir anda gelen linkle olumsuz bir durum yaşamazsınız. Sitelerin alt kısmından yani footer bölümünden alınan linklerin artık siteleri olumsuz yönde etkilediği düşünülmekte. Mümkünse sidebar(yan bölüm) ya da en ideali içerik bölümünden link almaya çalışın.

7.Bütün linkleri sitenizin ana sayfasına almayın, kategori sayfalarınıza, alt sayfalarınıza da linkler alın. Hepsini güçlendirmek size daha fazla yarar sağlayacak, ceza alma riskini azaltacaktır.

8.Backlinkte çeşitlilik önemlidir. Çok farklı mecralardan, farklı şekillerde linkler alın. PDF backlink, video backlink, sözlük tanıtımı, dizin kaydı, blog yorum backlink, forum sitesi tanıtımı, web 2.0 profil backlink, sosyal imleme… kısacası tek düzelikten kaçının. Her bir mecrada farklı başlık, farklı açıklama, farklı fotoğraf ve video kullanmaya çalışın.

9.Anahtar kelimelerin yerine, markanızı / sitenizin adını link alırken daha fazla kullanın. Mesela şu an okumakta olduğunuz site için link alırken izmirde bugün, izmirdebugun, izmirdebugun.com, www.izmirdebugun.com, https://www.izmirdebugun.com kelimelerini kullanmak buna iyi bir örnek olacaktır. Aldığınız linklerin %60 kadarı bu tarzda olmalı. %25 kadarı da konunuzla ilgili mümkün olduğunda uzun diğer kelimeler olabilir. Örneğin; seo teknikleri, backlink alma yöntemleri gibi…  Geri kalan %15 kadarını da okumak için tıklayın, buraya tıklayın, siteye git gibi anahtar olmayan sadece yönlendirme içeren zararsız kelimelerden almanız doğal bir çeşitlilik sağlayacaktır.

10.Klasik olacak ama söylemeden geçmek olmaz; linklerinizi mutlaka sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Ancak sitenize her gün çok fazla içerik ekleniyorsa bunların hepsini sosyal medyada paylaşarak takipçilerinizi sıkılıp takibi bırakmasına neden olabilirsiniz. Özellikle en çok beğeni, paylaşım ya da yorum alan tarzdaki konulara ait sayfalarınızı paylaşmaya dikkat edin.

Etiketler:

sponsorlu bağlantılar

Yorum Yaz