Sünnet ne zaman, nasıl yapılmalı?

Sünnet ne zaman, nasıl yapılmalı?

Yaz tatili yaklaşınca Türkiye’deki bir çok erkek çocuk sahibi anne babayı bir sünnet telaşı alıyor. Peki çocuklar kaç yaşında sünnet ettirilmeli? Çocuğa sünnet olacağı nasıl anlatılmalı? İşte bu çok önemli soruların yanıtlarını online sağlık randevusu alma platformu DoktorTakvimi.com üyesi uzmanlar verdi.

Bilindiği gibi toplumumuzda hemen hemen her erkek çocuğuna sünnet işlemi yapılıyor. Fakat halen bazı aileler çocuklarını hastane ortamının dışında sünnet ettirerek istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bu noktada ailelerin sünnetin “kesip bitecek” bir işlem değil, ciddi cerrahi bir operasyon, yani ameliyat olduğunu ve doktorlar tarafından yapılması gerektiğini asla unutmamaları gerekiyor.

Çocuklar okul çağından önce sünnet ettirilmemeli
Peki çocuk sünnete nasıl hazırlanmalı? DoktorTakvimi.com üyeleri arasında yer alan Uzm. Klinik Psikolog Murat Aldan’a göre çocuklar okul çağından önce sünnet ettirilmemeli, 6 yaş ve sonrası tercih edilmeli.
Sünneti erkeklik kavramları ile ilişkilendirmek yerine, sağlık için gerekli bir durum olarak vurgulamanın daha uygun olduğuna dikkat çeken Murat Aldan, “Sünnetin ne zaman, nerede olacağı, çocuğun yanında kimler olacağı, canının ne kadar yanacağı çocuğa anlatılmalı. Çocuk neler olacağını bilirse güveni de sarsılmayacaktır. Böylelikle aileye olan güvenini kaybetmeyecektir” dedi.
Ayrıca Aldan çocuğa “Hiç canın yanmayacak, cinsel organına hiçbir şey olmayacak, korkacak ne var, kocaman ağabey oldun sen artık ” gibi gerçek dışı cümleler kullanmanın yanlışlığına dikkat çekti.

Sünnet doğal anne uykusu ile yapılabilir
DoktorTakvimi.com üyesi Opr. Dr. Muzaffer Zorlu ise sünnetin genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebileceğini belirtti. Özellikle küçük çocuklarda sünnetin doğal anne uykusunda yapılması gerektiğini ifade eden Zorlu, genel anestezi altında sünneti önermediklerini kaydetti. Zorlu sözlerine şöyle devam etti:”Eğer sünnet bölgesi yeterli uyuşturulursa doğal anne uykusunda çocuk uyanmadan yapılabilir. Böylece genel anestezinin komplikasyonlarından da kurtulmuş olunur. Dolayısıyla çocuğa zaman ayrılabileceği, uygun uyuşturmanın yapılabileceği, steril sağlık koşullarının sağlanabileceği sağlık klinikleri ve hastanelerde sünnet yapılabilir.”
Tüm bunlarla birlikte Opr. Dr. Muzaffer Zorlu sünnetten sonra pansumanın ve bakımın nasıl yapılacağının ebeveynlere iyice anlatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Etiketler:

sponsorlu bağlantılar

Yorum Yaz