Boşanmış çiftlerden biri yurt dışına çocukla çıkmak isterse ne yapmalı?

Boşanmış çiftlerden biri yurtdışına çocukla çıkmak isterse ne tür işlemler yapılmalıdır?
Boşanmış çiftlerde ortak çocuğun velayetinin kimde olduğu önemlidir. Velayet sahibinin çocuğun yurt dışına çıkarılması konusunda rızasının resmi olarak alınması gereklidir. Bununla ilgili olarak, çocuğa alınacak pasaport işlemleri sırasında gerek velayet sahibinin gerekse diğer ebeveynin pasaportu alacak çocuk ya da çocuklar ile önceden randevusu alınmış emniyet müdürlüğü ilgili biriminde şahsen hazır bulunmaları gerekmektedir. Çocuk adına başvuruyu ebeveynlerden biri yapar. Çocuğun ve ebeveynlerin nüfus cüzdanları aslı, velayetin kimde olduğunu gösterir belge, çocuk öğrenci ise öğrenci belgesi, kurumca talep edilen sayıda biyometrik fotoğraf ve defter bedelinin ödendiğini gösterir makbuz randevu anında ibraz edilmelidir.
Defter bedelleri yetkili bankalara ödenebileceği gibi bazı devlet kurumlarının kendi içerisindeki veznelere de ödenebilmektedir. Bankalara ödeme yapmadan önce defter bedelleri hakkında ilgili kuruma sorarak bilgi sahibi olunuz. Fazla yatırılan paranın iadesi zahmetli ve uzun bir süreçtir. Yeşil pasaportlar 5 yıllık düzenlenir ve bedeli yıla göre değişmez.
Ebeveynlerin eksiksiz belgelerle randevuya gelmiş olmaları çocuğun yurt dışına çıkışına razı oldukları anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda rıza ile ilgili belge ilgili kurumda da doldurtulabilmektedir.
Pasaportsuz giriş yapılan ülkeler ile ilgili ebeveynlerin yurt dışına çıkış izni veren noter tasdikli belgeleri de yeterli olmaktadır. Velayet sahibi olmayan ebeveynden de noter tasdikli belge almak olası problemleri önlemek için iyi bir çözüm olabilir.
Devlet memurlarının yurt dışına çıkaracakları çocukları için de bağlı bulundukları kurumdan izin almaları gerekmektedir.
Tüm bu işlemlerin sırasında çocuğun parmak izleri de daha önceden alınmadıysa kayda alınır. Randevu sistemi dolayısıyla fazla sıra beklenmeyen bu sistemde tur operatörlerinin toplu başvurularına denk gelmediğiniz sürece tüm süreç toplamda 15 – 20 dakikadan fazla değildir. Pasaportunuzun adresinize ulaşması en fazla 3 gündür. PTT kargo ile başvuru yapan şahısa şahsen elden teslim edilmektedir. İş yeri adresi de teslim yeri gösterilebilir.
Önemli not: Bu bilgiler 2017 ağustos ayı içerisinde derlenmiştir ve yayına girdikten sonra yeni düzenlemeler gelebilir.