Evdeki Rutubet Nasıl Engellenir?

Evdeki Rutubet Nasıl Engellenir?

Evdeki aşırı nem olarak da tanımlayabileceğimiz rutubet, önemli bir sorundur. Evdeki rutubeti engellemek öncelikli olarak yapılması gereken rutubetin yani nemin kaynağını kesmektir.

Evdeki rutubet neden olur?

Evdeki fazla nemin kaynakları şunlar olabilir;

Ev içinde kurutulan çamaşırlar,

Evde bulunabilecek fazla sayıdaki saksı bitkileri,

Su tesisatındaki kaçak ya da kaçaklar,

Pencere, duvar, ya da tavanda meydana gelen terlemeler,

Evin yeterince havalandırılmaması

olarak sayılabilir.

Evde rutubet olduğu nasıl anlaşılır?

Evdeki rutubet sorunu acımsı bir koku, duvarların olması gerekenden daha soğuk olması, boyada kabarmalar, pullanıp dökülmeler, duvar ve tavanda ıslaklıklar ve onu takip eden küf oluşumları ile kendini belli eder.

Evdeki rutubet nasıl yok edilir?

Rutubetten kurtulmanın ilk ve en önemli adımı, rutubet oluşumuna neden olan nemin kaynağını kesmektir. Evdeki rutubetten kurtulmak için yapabilecekleriniz;

Rutubet içinden su tesisatı geçen duvarlarda ise tesisatta kaçak olabilir. Özellikle banyoya bakan duvarlarda bu çok olasıdır. Bir tesisatçı çağırıp kontrol ettirilerek varsa su kaçağı giderilmelidir.

Binanın dış cephe izolasyonu yoksa mutlaka yapılması sağlanmalıdır. Sorun çatı dairede ve özellikle tavanda ise çatı izolasyonun yapılması ya da zaten varsa gözden geçirilip sorunların giderilmesi gerekir. Özellikle açık çatılı binalarda kışın çatıyı yalayıp geçen soğuk hava ile ısınmış evin sıcaklığı çatı dairelerin tavanında terlemeye neden olur. Evin içinden tavana 2-3cm lik köpük döşenip izolasyon sağlanmaya çalışılabilir. Bu tür uygulamalar etkili olabilmeleri için izolasyon firmalarınca profesyonelce yapılmalıdır.

Ev içinde kesinlikle çamaşır kurutmayın. Kışın çamaşır kurutma sizin için önemli bir sorunsa çamaşır kurutma makinesi alabilir ya da çamaşır makinenizi kurutma özellikli yeni bir makine ile değiştirebilirsiniz.

Aşırı buhar yapacak kadar sıcak suyla duş almayın. Duştan sonra banyonun havalandırma camını ya da varsa banyo menfezini aralayın, banyonun kapısını da açarak bir süre havalandırın.

Mutfakta pişen yemekler, çaydanlıkta kaynayan su önemli bir buhar yani nem kaynağıdır. Yemek pişirdiğiniz tencerenin kapağını mümkün olduğunca kapalı tutun. Evde sürekli çay kahve için su kaynatılıyor ise, sıcak su sebili alıp kullanabilirsiniz. Bu sayede evdeki nemi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Evde fazla saksı bitkisi bulundurmayın, mümkünse sayısını azaltın ya da onları balkonunuzda tutun.

Dolap, koltuk, kanepe gibi eşyaları duvara yaslamaktan kaçının. Duvara sıfır şekilde konan eşyalar, evde havanın serbestçe dolaşmasını engeller. Bu da rutubetin oluşmasında ve artmasında etkilidir. Özellikle rutubet sorunu yaşadığınız odalardan gereksiz, fazlalık eşyaları çıkarın.

Kışın, kalorifer peteklerinizin önünü mümkün olduğunca boş bırakın ki ısı tüm eve yayılabilsin. Camın önündeki kalorifer peteklerinin üzerinin kalın perdelerle kapanmamasına dikkat edin.

Evinizi sık sık havalandırın. Evi havalandırmak içeride biriken nemin azalmasını sağlayacaktır.

Sorunlu olan duvar ve tavanlarda küfleri yok etmek için 80 derece limon kolonyası ya da sirke kullanarak bez ile silebilirsiniz. Bu küf mantarlarını öldürecektir. Küf aşırı derecede fazla ise boya için işlemiş olabilir. Bu durumda ilme işleminden sonra bir miktar zımpara da yapılabilir. Temizlenen tavan ve duvarlar küf önleyici boya ile boyanmalıdır.

Kışın dışarıdaki soğuk hava ile ev içindeki sıcak havanın buluştuğu pencere camları terleyerek önemli bir nem kaynağı oluşturur. Camlardan süzülen sular duvardaki boyaları kabartır, küfe neden olur. Tavanın, perdelerle cam arasında kalan kısmında yoğun şekilde küf oluşabilir. Camlarda terleme her evde olabilir ancak aşırı terleme ve küf oluşumuna sebebiyet verecek düzeyde olduğunda engellenmesi gerekir. Pencereleriniz eski ise ısı yalıtımlı camlara sahip pvc pencerelerle değiştirebilirsiniz. Sorun devam ediyorsa camlardaki terlemeyi engellemek için en iyi çözüm camların önüne panjur yaptırarak soğuk havanın camınıza temasını kesmektir.  Kış boyunca özellikle dışarısı ile sıcaklık farkının fazla olduğu gece akşam ve gece saatlerinde panjurlar kapalı tutulmalıdır. Ayrıca, sadece tül perde kullanarak özellikle cam önündeki peteklerden çıkan sıcak havanın cam yüzeyinde birikip terlemeyi arttırmasına imkan vermeden eve dağılmasını sağlanmalıdır.

Nem alıcı özellikleri dolayısı ile evde çeşitli yerlere kep içinde karbonat ya da kedi kumu koyabilirsiniz. Bu önlemler yeterli gelmezse nem alma cihazı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Etiketler:

sponsorlu bağlantılar

Yorum Yaz