Doğalgaz tasarrufu için kombi ayarları nasıl olmalı?

Doğalgaz tasarrufu için kombi ayarları nasıl olmalı?

Tüm bir evi ısıtmak söz konusu olduğunda genellikle daha tasarruflu ve konforlu olan doğalgaz kullanmaktır. Doğalgazı yakarak, ısıttığı suyu tesisata bağlı peteklere basıp devri daimini yaparak evin ısınmasını sağlayan kombimizin bize sürpriz fatura çıkarmaması için ayarlarının koşullara uygun şekilde yapılması gerekir.

Yaz ve kış mevsiminde farklılık gösteren kombi ayarları ve bununla ilgili püf noktaları şöyle;

Kombinin kullanılmadığında kapatılması gerekmez. Uzun süre evde olmayacaksanız tabi ki kapatabilirsiniz.

Kombinin üzerindeki sıcak su ayarı (peteklere gidecek sıcak suyun derecesi) kışın 40-45 derece olması yeterlidir. Çok soğuk havalarda 50 dereceye kadar arttırabilirsiniz. Yoğuşma özellikli kombilerde 50 derecenin geçilmemesi tavsiye edilmektedir. Sıcak su ayarının ise kışın 40 derece civarında olması normaldir. Sıcak suyun sıcaklığı ile beklenti kişiden kişiye değişmekte olduğundan belirtilen aralıkta uygun bulunan sıcaklık tercih edilmektedir.

Yaz mevsimi için kombi ayarlarına gelecek olursak, oda termostatımız varsa onu en düşük dereceye (5 derece gibi) ayarlar isek zaten kombimiz petek ısıtmak amaçlı çalışmayacaktır. Termostatımız yoksa kombimiz havalar sıcak olmasına rağmen çalışma eğilimi gösteriyorsa sıcak su gerektiği zamanlar hariç kombimizi kapatmalı ya da bir oda termostatı alıp kombimize bağlatarak bu sorunu çözmeliyiz. Yaz aylarında kombimizdeki sıcak su ayarımız 35 civarında olabilir.

Kombilerin yakıt tüketimindeki en önemli hususların başında sürekli çalışma ve durma şeklinde devam eden aç-kapa (on/off) olayı gelir. Kombi evi belli bir dereceye getirmeye çalışır o sıcaklık yakalanınca durur. Sıcaklık düşünce tekrar çalışır ve ateşleme yaparak suyu yeniden ısıtmaya başlar. Aynı arabalarda yoğun trafikte yapılan dur-kalk gibi bu da yakıt tüketimini arttırır. Bu açıdan %30’a varan oranlarda doğalgaz tasarrufu için oda termostatı kullanılması tavsiye edilmektedir.

Etiketler: ,

sponsorlu bağlantılar

Yorum Yaz